Sök på webbplatsen

Barnpension och efterlevandestöd till barn

Bakgrund

Varje år betalas barnpension och efterlevandestöd ut till ungefär 30 000 barn vars ena eller båda föräldrar avlidit. År 2015 uppgick utgifterna för förmånerna till drygt 900 miljoner kronor.

Barnpension kan betalas ut till barnet om den avlidna föräldern har intjänade pensionsrätter i det svenska pensionssystemet. Efterlevandestöd är ett grundskydd som betalas ut till barn vars avlidna förälder saknade eller hade få intjänade pensionsrätter.

Syfte

Syftet med projektet är att kartlägga och analysera det svenska socialförsäkringssystemets stöd till barn som förlorat den ena av eller båda föräldrarna. En central del är att analysera utvecklingen av stöden över tid och i relation till varandra.


Dessutom ska projektet undersöka om ersättningarna är ändamålsenliga och om det finns målkonflikter mellan de olika politikområden som styr hur barnpension och efterlevandestöd används.

Projektfakta

Ämnesområden

Barn och familj

Kontaktperson

Bessam Saleh Telefon: 08-58 00 15 53

Planerad publicering

  • oktober 2017

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.