Gränsöverskridande situationer behöver få högre prioritet
Risken för felaktiga utbetalningar till personer som är eller har varit i utlandet, så kallade gränsöverskridande situationer, kan både leda till att människor får fel ersättning, att statens utgifter ökar och att legitimiteten för socialförsäkringen minskar. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten behöver därför prioritera gränsöverskridande situationer mer. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som på uppdrag av regeringen har analyserat hur myndigheterna arbetar för att identifiera och reducera risker för felaktiga utbetalningar i gränsöverskridande situationer.
– Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten behöver ta reda på omfattningen av felaktiga utbetalningar för att kunna bedöma hur kontroller i gränsöverskridande situationer ska prioriteras i relation till myndighetens övriga uppdrag, säger Niklas Österlund, projektledare.
I takt med att den internationella rörligheten ökar blir Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete för att kontrollera de ärenden som rör gränsöversskridande situationer allt viktigare. En av de främsta utmaningarna för myndigheterna är att identifiera ärenden som rör gränsöverskridande situationer. Här visar ISF:s granskning att myndigheterna oftare skulle behöva samla in ny information som kan påverka vilken rätt till ersättning som den enskilde har.
– Det är svårt för den enskilde att avgöra under vilka förutsättningar man kan och inte kan ta med sig förmåner utomlands. Myndigheterna behöver på fler sätt än idag sprida information om skyldigheten för enskilda att anmäla förändringar till myndigheterna, säger Niklas Österlund, projektledare för granskningen.
Regelverket som påverkar om en person omfattas av svenskt socialförsäkringsskydd är komplicerat. Därför är det också viktigt att myndigheterna genomför kontroller och inte förlitar sig på att enskilda anmäler om de flyttar eller börjar arbeta utomlands.
Rapporten i korthet (2 sidor)
Hela rapporten finns även att läsa och ladda ner online. Se länk till höger på sidan.
Rapport 2018:6
Rapporttitel
Risker för felaktiga utbetalningar vid gränsöverskridande situationer
Kontaktperson
08-58 00 15 00